Πότε είναι ο κατάλληλος χρόνος

Home / Πότε είναι ο κατάλληλος χρόνος

Οι επεμβάσεις για την νόσο του Πάρκινσον γίνονται σε περιπατητικούς ασθενείς που βρίσκονται στο στάδιο των κινητικών διακυμάνσεων. Αποδείχθηκε ότι οι ασθενείς δεν αντιλαμβάνονται το στάδιο αυτό εγκαίρως με αποτέλεσμα να οδηγούνται στην αναπηρία. Σήμερα όμως έχουμε στην διάθεσή μας έξυπνες συσκευές όπως το Parkinson-HOLTER η οποία καταγράφει ρεαλιστικά την κινητική κατάσταση των ασθενών και μας αποκαλύπτει εύκολα ποιος ασθενής είναι στο κατάλληλο στάδιο για επέμβαση.

Η κατάλληλη στιγμή είναι όταν ο ασθενής έχει:

1. Σοβαρή δυσκολία στις καθημερινές δραστηριότητες εξαιτίας των κινητικών διακυμάνσεων. Περιόδων δηλαδή που εναλλάσσεται η βραδύτητα- ακινησία με καλή κίνηση ή υπερκινησία.
2. Καλή δράση της ντοπαμίνης στα κινητικά συμπτώματα

3. Συχνή χρήση ντοπαμίνης (τέσσερις ή περισσότερες φορές ημερησίως)

4. Απουσία ψυχικών νοσημάτων ή σοβαρής άνοιας

5. Υποστηρικτικό περιβάλλον

6. Να είναι κατάλληλος για γαστροστομία (εκτίμηση από γαστρεντερολόγο)

7. Δεν υπάρχει όριο ηλικίας για την αντλία ντοπαμίνης ενώ το νευροδιεγέρτη DBS επιτρέπεται μέχρι 70 ετών.

Η αντλία Ντοπαμίνης όπως και η εμφύτευση νευροδιεγέρτη (Deep Brain Stimulation,DBS) είναι αξιόπιστες μέθοδοι αντιμετώπισης της Πάρκινσον και πρέπει να εφαρμόζονται την κατάλληλη χρονική στιγμή, από εκπαιδευμένη διεπιστημονική ομάδα και σε επιλεγμένους ασθενείς, ώστε να αποφεύγονται επιπλοκές και να επιτυγχάνεται η ανεξαρτητοποίηση του ασθενή και της οικογένειάς του.

Για να βεβαιωθούμε ότι ένας ασθενής είναι κατάλληλος για την αντλία, του προτείνουμε την Δοκιμή κλινικής ανταπόκρισης δηλαδή μια δοκιμαστική τριήμερη περίοδο στο σπίτι, στην οποία χορηγούμε την υγρή ντοπαμίνη με σωληνάκι από την μύτη. Στο τέλος του τριημέρου μας αναφέρει αν παρουσίασε σημαντική βελτίωση στην κινητικότητά του και τότε μόνο προχωρούμε στην επέμβαση. Με αυτό τον τρόπο έχουμε 100% επιτυχία.

Δείτε επίσης:

Δοκιμή κλινικής ανταπόκρισης και τελική εφαρμογή αντλίας Ντοπαμίνης

Πότε είναι ο κατάλληλος χρόνος – Βασικά κριτήρια επιλογής

Πλεονεκτήματα της αντλίας συνεχούς χορήγησης Ντοπαμίνης

Κύριες μελέτες τεκμηρίωσης αποτελεσματικότητας

Αντλία Ντοπαμίνης σύντομη παρουσίαση

Leave a Reply

Your email address will not be published.