Πότε είναι ο κατάλληλος χρόνος για νευροδιεγέρτη DBS

Home / Πότε είναι ο κατάλληλος χρόνος για νευροδιεγέρτη DBS

Πότε είναι ο κατάλληλος χρόνος για νευροδιεγέρτη DBS

Όπως είπαμε η τοποθέτηση νευροδιεγέρτη DBS πρέπει να γίνεται εγκαίρως, πριν το στάδιο της νόσου γίνει μη αναστρέψιμο. Υπάρχει ένα χρονικό παράθυρο που μπορεί κάποιος να περιμένει, ωστόσο η μελέτη EARLY STIM που αναλύεται παρακάτω έδειξε ότι δεν υπάρχει λόγος να περιμένεις γιατί σε δύο μόλις έτη η επιδείνωση θα είναι ήδη σημαντική. Η επιδείνωση αυτή θα συνεχιστεί φυσικά και τα επόμενα χρόνια. Όσο πιο νωρίς γίνει η επέμβαση τόσο ποιο αποτελεσματική θα είναι και τόσο πιο σημαντική θα είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς.

1. Αν λάβουμε σαν βασικό κριτήριο για την επιλογή του καλύτερου χρόνου της τοποθέτησης DBS, την αποκατάσταση της καλής κινητικότητας σε όλη την διάρκεια της ημέρας, τότε η κατάλληλη στιγμή είναι όταν ο ασθενής μπει στο στάδιο των κινητικών διακυμάνσεων

Από την στιγμή που αρχίσει το wearing OFF ο ασθενής έχει μπει στο στάδιο των κινητικών διακυμάνσεων και μπορεί να επιλέξει την τοποθέτηση νευροδιεγέρτη ώστε να προλάβει την επιδείνωση της νόσου και κατ επέκταση την αναπηρία. Στο σχήμα βλέπετε την κλινική πορεία της νόσου και πότε χρονικά μπορεί να επιλέξει το DBS ή τις άλλες επεμβατικές θεραπείες. Αποδείχθηκε ότι οι ασθενείς δεν αντιλαμβάνονται το στάδιο αυτό εγκαίρως με αποτέλεσμα να οδηγούνται στην αναπηρία. Σήμερα όμως έχουμε στην διάθεσή μας έξυπνες συσκευές όπως το Parkinson-HOLTER η οποία καταγράφει ρεαλιστικά την κινητική κατάσταση των ασθενών και μας αποκαλύπτει εύκολα ποιος ασθενής είναι στο κατάλληλο στάδιο για επέμβαση.

2. Αν λάβουμε σαν βασικό κριτήριο για την επιλογή του καλύτερου χρόνου της τοποθέτησης DBS, την διατήρηση της ποιότητας της ζωής του ασθενούς (στο διάγραμμα απεικονίζεται με μαύρη γραμμή) και όχι τις κινητικές διακυμάνσεις, τότε το χρονικό παράθυρο που έχει στην ζωή του ένας ασθενής είναι με κόκκινη γραμμή 4 έως 10 έτη από την έναρξη της νόσου, ενώ το οριακό είναι με πράσινη, περίπου 10 έως 15 έτη από την έναρξη της νόσου. Μετά από αυτό το όριο δεν είναι κατάλληλος για εμφύτευση γιατί το στάδιο είναι πολύ προχωρημένο και είναι συνήθως εκτός των κριτηρίων επιλογής. Οι περισσότεροι ασθενείς στην Ελλάδα είτε καθυστερούν να αποφασίσουν να κάνουν την επέμβαση και ανήκουν στην πράσινη γραμμή που προσφέρει φτωχότερα αποτελέσματα από την κόκκινη, είτε έρχονται πολύ αργά και δεν είναι πλέον κατάλληλοι για αυτήν.


Patient Selection Advisor Stimulating appropriate patient referral for DBS therapy in Parkinson’s Disease. Πηγή Deuschl et al, ParkRelDisord, 2013

Δείτε επίσης:

Ποιος ασθενής είναι υποψήφιος για νευροδιεγέρτη DBS
Πότε είναι ο κατάλληλος χρόνος για νευροδιεγέρτη DBS
Έλεγχος καταλληλότητας ασθενούς για DBS & δοκιμασία LDOPA
Διαδικασία της επέμβασης
Μετεγχειρητική περίοδος – Προγραμματισμός του νευροδιεγέρτη DBS
Κύριες μελέτες τεκμηρίωσης αποτελεσματικότητας

Leave a Reply

Your email address will not be published.