Νευροδιεγέρτες DBS σε άλλα νοσήματα
Η ηλεκτρική διέγερση του εγκεφάλου με εμφύτευση ηλεκτροδίου (Deep Brain Stimulation – DBS), από το 1998 που πήρε επίσημη έγκριση, αποτελεί συνηθισμένη πρακτική και είναι μέθοδος εκλογής για ασθενείς με νόσο του πάρκινσον που έχουν φτάσει στο στάδιο των κινητικών διακυμάνσεων και ηλικία κάτω των 70 ετών. Εξαφανίζει την κινητική αναπηρία και βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών αυτών.
Ωστόσο η πρώτη επέμβαση εμφύτευσης έγινε το 1987 από την ομάδα του Alim Benabid στην Γαλλία για τον ιδιοπαθή τρόμο. Σήμερα έχει πάρει επίσημη έγκριση και εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση και άλλων νοσημάτων πέρα του ιδιοπαθούς τρόμου και της νόσου του Πάρκινσον.
Ποια είναι η βασική θεωρία λειτουργίας του νευροδιεγέρτη DBS (Deep Brain Stimulation)
Ο εγκέφαλός μας δεν είναι πια ένα μαύρο κουτί για εμάς. Αποτελείται από πυρήνες που συνδέονται μεταξύ τους για την εκτέλεση μιας λειτουργίας (πχ την κίνηση, την μνήμη, το συναίσθημα). Αυτοί οι πυρήνες είναι οργανωμένοι σε νευρωνικά κυκλώματα. Η δυσλειτουργία ενός πυρήνα επηρεάζει την ομαλή λειτουργία του κυκλώματος και φυσικά την εκτέλεση της λειτουργίας. Η δυσλειτουργία λοιπόν του κυκλώματος προκαλεί την εμφάνιση ενός νευρολογικού νοσήματος. Η έρευνα έχει αποκαλύψει ποιοι πυρήνες δυσλειτουργούν σε κάθε νόσημα.
Αν εμφυτεύσουμε στον πυρήνα που κυρίως πάσχει, ένα ηλεκτρόδιο και εφαρμόσουμε σε αυτό ηλεκτρικό ρεύμα θα δημιουργήσουμε ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που θα τροποποιήσει την λειτουργία του πυρήνα και θα ομαλοποιήσουμε την λειτουργία του κυκλώματος. Θα βελτιώσουμε την συμπτωματολογία του νοσήματος.
Αυτό ακριβώς κάνει ο νευροδιεγέρτης. Είναι μια συσκευή που μοιάζει με βηματοδότη. Αποτελείται από τον νευροδιεγέρτη (μπαταρία και ηλεκτρικό κύκλωμα-chip), που εμφυτεύεται στο θωρακικό τοίχωμα, και το ηλεκτρόδιο διέγερσης, που καταλήγει κάτω από το δέρμα στον εγκέφαλο, στον πυρήνα που έχουμε επιλέξει να διεγείρουμε
Συνήθως στην νόσο του πάρκινσον επιλέγουμε τον υποθαλαμικό πυρήνα STN ή την ωχρά σφαίρα GPi. Στην Πάρκινσον γνωρίζουμε ότι, δυσλειτουργεί το κύκλωμα των βασικών γαγγλίων μέρος του οποίου είναι ο STN και ο GPi. Με τον νευροδιεγέρτη, επαναφέρουμε το κύκλωμα των βασικών γαγγλίων σε μια πιο φυσιολογική κατάσταση διεγείροντας τα νευρικά κύτταρα χρησιμοποιώντας το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο της ηλεκτρικής διέγερσης.
Πλεονεκτήματα του νευροδιεγέρτη DBS
Η εμπειρία μας από την τοποθέτηση νευροδιεγερτών, μας έχει οδηγήσει στην εξαγωγή μερικών αληθινών συμπερασμάτων όσον αφορά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει αυτή η μέθοδος σε σχέση με τις άλλες. Συγκεκριμένα μερικά από τα πρακτικά οφέλη της μεθόδου είναι τα εξής:
1. Μειώνει την κινητική αναπηρία και βελτιώνει την ποιότητα ζωής. Ο ασθενής ζει μια ζωή απείρως καλύτερη σε σχέση με αυτή που θα ζούσε αν δεν έκανε την επέμβαση. Είναι ανεξάρτητος και λειτουργικός
2. Είναι μια αναστρέψιμη μέθοδος. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να κλείσεις και να ανοίξεις τον νευροδιεγέρτη όποια στιγμή το επιθυμείς. Αυτό γίνεται με μια εξωτερική συσκευή που έχει μαζί του ο ασθενής.
3. Είναι ελάχιστα επεμβατική μέθοδος. Προκαλείται ελάχιστος τραυματισμός στον εγκεφαλικό ιστό γιατί χρησιμοποιούνται τελευταίας τεχνολογίας υλικά και μέθοδοι (στερεοτακτικό πλαίσιο, λογισμικό με χάρτες εγκεφαλικού παρεγχύματος, σύστημα καταγραφής δυναμικών MER).
4. Ο διεγέρτης είναι κάτω από το δέρμα και προσφέρει μεγάλη ανεξαρτησία στις κινήσεις.
5. Με τον νευροδιεγέρτη μπορούμε να προγραμματίσουμε και διεγείρουμε διαφορετικά την δεξιά από την αριστερή πλευρά του ασθενούς.
6. Η μπαταρία του νευροδιεγέρτη διαρκεί έως και δέκα έτη. Τότε θα χρειαστεί να αφαιρεθεί από το θωρακικό τοίχωμα και να αντικατασταθεί, ενώ δεν απαιτείται η αλλαγή των ηλεκτροδίων.
Σε ποια νοσήματα εφαρμόζεται η νευροδιέγερση.
• Ιδιοπαθής Τρόμος
• Νόσος του Πάρκινσον
• Δυστονία
• Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή – OCD
• Σύνδρομο Tourette
• Χρόνιος πόνος
• Ανθεκτική Επιληψία
Η νευροδιέγερση ερευνάται ως πιθανή μέθοδος αντιμετώπισης και για τα ακόλουθα νοσήματα.
• Νόσος Huntington
• Εξάρτηση
• Αθροιστική κεφαλαλγία
• Άνοια
• Μείζων κατάθλιψη
Πηγή: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/deep-brain-stimulation/about/pac-20384562
Η εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση ή νευροδιέγερση DBS όπως απλά ονομάζεται, απαιτεί μια έμπειρη εξειδικευμένη ομάδα νευροεπιστημόνων, που θα επιλέξει να τον κατάλληλο ασθενή και μετεγχειρητικά θα ρυθμίσει υπομονετικά και μεθοδικά, ώστε να δώσει τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που αναφέρονται διεθνώς στις μελέτες.
Όπως σε όλα τα κέντρα του εξωτερικού έτσι και στο δικό μας κέντρο, η ομάδα συντονίζεται από νευρολόγο με εξειδίκευση στην μέθοδο αυτή. Η διεπιστημονική ομάδα περιλαμβάνει επίσης κλινικό νευροψυχολόγο, νευροχειρουργό και αναισθησιολόγο. Ο προεγχειρητικός έλεγχος γίνεται στην Αθήνα. Οι επεμβάσεις γίνονται σε συνεργαζόμενα ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδας ώστε να εξασφαλίζεται μια γρήγορη διεκπεραίωση.
Δείτε επίσης
Νευροδιεγέρτες, η επανάσταση στην νόσο Πάρκινσον
Διαδικασία της επέμβασης
Μετεγχειρητική περίοδος – Προγραμματισμός του νευροδιεγέρτη DBS
Leave a Reply