Έλεγχος καταλληλότητας ασθενούς για DBS & δοκιμασία LDOPA

Home / Έλεγχος καταλληλότητας ασθενούς για DBS & δοκιμασία LDOPA

Έλεγχος καταλληλότητας ασθενούς για DBS & δοκιμασία LDOPA

Η εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση (Deep Brain Stimulation – DBS), ή νευροδιέγερση DBS όπως απλά ονομάζεται, απαιτεί μια έμπειρη εξειδικευμένη ομάδα νευροεπιστημόνων, ώστε να δώσει τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που αναφέρονται διεθνώς στις μελέτες που αναφέρουμε.

Όπως σε όλα τα κέντρα του εξωτερικού έτσι και στο δικό μας κέντρο, η ομάδα συντονίζεται από νευρολόγο με εξειδίκευση στην μέθοδο αυτή. Η διεπιστημονική ομάδα περιλαμβάνει επίσης κλινικό νευροψυχολόγο, νευροχειρουργό και αναισθησιολόγο. Ο προεγχειρητικός έλεγχος γίνεται στην Αθήνα. Οι επεμβάσεις γίνονται σε συνεργαζόμενα ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδας ώστε να εξασφαλίζεται μια γρήγορη διεκπεραίωση.

Για να διαπιστωθεί αν ένας υποψήφιος για επέμβαση ασθενής είναι και κατάλληλος απαιτείται ένας λεπτομερής έλεγχος. Αυτός ο έλεγχος γίνεται από τον νευρολόγο. Μπορεί να γίνει είτε κατά τη διάρκεια νοσηλείας 24 ωρών ή σε εξωτερική βάση.

Ο έλεγχος απαιτεί:

1. Νευρολογική εξέταση και λήψη ιστορικού για την επιβεβαίωση ότι ο ασθενής είναι κατάλληλου σταδίου και δεν μπορεί να ωφεληθεί περισσότερο από φαρμακευτική ή άλλη επεμβατική τεχνική.

2. Διενέργεια δοκιμασίας LDOPA (LDOPA TEST). Αυτή είναι η σημαντικότερη δοκιμασία που πρέπει να γίνεται σε κάθε ασθενή που επιθυμεί να υποβληθεί σε εμφύτευση νευροδιεγέρτη DBS. Στο LDOPA test ελέγχουμε το αναμενόμενο ποσοστό βελτίωσης μετά την εμφύτευση του νευροδιεγέρτη. Δηλαδή μετά την εμφύτευση του νευροδιεγέρτη, την βέλτιστη ρύθμιση των παραμέτρων του και της φαρμακευτικής αγωγής στην μετεγχειρητική περίοδο, αναμένεται βελτίωση της κινητικής κατάστασης σε επίπεδα ανάλογα με αυτά του LDOPA test, που θα έχει ως αποτέλεσμα την ανεξαρτητοποίηση του ασθενούς και την βελτίωση της ποιότητας ζωής του. Συνήθως τα ποσοστά αυτά στο δικό μας κέντρο κυμαίνονται από 70-90% και αποτελεί το ποσοστό επιτυχίας της επέμβασης.

Κατά τη δοκιμασία αυτή ο ασθενής διακόπτει την αγωγή του το μεσημέρι της παραμονής της εξέτασης και για 12 ώρες. Το επόμενο πρωί εξετάζεται από τον νευρολόγο στη χειρότερη κινητική κατάσταση OFF (best OFF). Στην συνέχεια του δίδεται μια συγκεκριμένη ποσότητα λεβοντόπα και εξετάζεται στην καλύτερη κινητική κατάσταση ΟΝ (best ON). Στο δικό μας κέντρο για να είναι κατάλληλος για την εμφύτευση νευροδιεγέρτη, θα πρέπει η βελτίωση από το καλύτερο OFF στο καλύτερο ΟΝ να είναι πάνω από 50%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο ασθενής μετά την επέμβαση αναμένει να βρίσκεται σε αυτή την καλύτερη κινητική κατάσταση ON (best ON) σε όλη την διάρκεια της ημέρας χωρίς κινητικές διακυμάνσεις όπως υπερκινησία ή ακινησία. Η δοκιμασία διαρκεί περίπου 2-4 ώρες.

Άλλες εξετάσεις που πρέπει να γίνουν είναι:

3. Νευροψυχολογικός έλεγχος ανώτερων νοητικών λειτουργιών και ψυχικής σφαίρας από κλινικό νευροψυχολόγο. Γίνεται με δομημένα ερωτηματολόγια. Και διαρκεί περίπου δύο ώρες.

4. Διενέργεια Μαγνητικής τομογραφίας εγκεφάλου (MRI)

Στη συνέχεια και εφόσον ο ασθενής έχει περάσει με επιτυχία όλες τις εξετάσεις, γίνεται ιατρικό συμβούλιο με την παρουσία του νευρολόγου και του νευροχειρουργού και αποφασίζεται αν ο ασθενής είναι κατάλληλος για την επέμβαση και πόσο θα ωφεληθεί από αυτή ώστε να συνταχθεί ιατρική έκθεση προς το ΚΕΣΥ.

Δείτε επίσης:

Ποιος ασθενής είναι υποψήφιος για νευροδιεγέρτη DBS
Πότε είναι ο κατάλληλος χρόνος για νευροδιεγέρτη DBS
Έλεγχος καταλληλότητας ασθενούς για DBS & δοκιμασία LDOPA
Διαδικασία της επέμβασης
Μετεγχειρητική περίοδος – Προγραμματισμός του νευροδιεγέρτη DBS
Κύριες μελέτες τεκμηρίωσης αποτελεσματικότητας

Leave a Reply

Your email address will not be published.