Διαδικασία της επέμβασης

Home / Διαδικασία της επέμβασης

Η νοσηλεία για την επέμβαση κρατάει συνήθως τρεις με τέσσερις ημέρες. Η εμφύτευση του λεπτότατου ηλεκτροδίου διέγερσης στις δύο πλευρές του εγκεφάλου απαιτεί πολύ μεγάλη ακρίβεια στο χειρουργείο και για τον λόγο αυτό γίνεται με στερεοτακτική μέθοδο. Κατά την μέθοδο αυτή χρησιμοποιείται ειδικό πλαίσιο στερεοταξίας και λογισμικό με λεπτομερή χάρτη των περιοχών που μας ενδιαφέρει ώστε να σχεδιαστεί από πριν η ακριβής πορεία του ηλεκτροδίου καθώς αυτό περνά από τις εγκεφαλικές δομές αποφεύγοντας περιοχές ζωτικής σημασίας.

Ο ασθενής είναι υπό γενική αναισθησία στην αρχή της επέμβασης ενώ είναι ξύπνιος όταν ο νευρολόγος ανιχνεύει την βέλτιστη θέση του ηλεκτροδίου με νευροφυσιολογική χαρτογράφηση (μέθοδος MER).

Δηλαδή λαμβάνει δυναμικά σε πραγματικό χρόνο από τα κύτταρα του υποθαλαμικού πυρήνα με μια διαδικασία όπως το εγκεφαλογράφημα με την διαφορά ότι το ηλεκτρόδιο καταγραφής βρίσκεται μέσα στον πυρήνα STN αντί στην επιφάνεια του κρανίου. Όταν αυτή η θέση βρεθεί, επιβεβαιώνεται ηλεκτροφυσιολογικά,


δίνοντας το χαρακτηριστικό σήμα του STN στην οθόνη του νευρολόγου αλλά και πρακτικά, γιατί όντας ο ασθενής ξύπνιος, βλέπει να εξαφανίζονται τα συμπτώματα της νόσου (τρόμος, δυσκαμψία, βραδυκινησία).

 

Η επέμβαση ολοκληρώνεται σε τέσσερις περίπου ώρες τοποθετώντας και τον νευροδιεγέρτη στο θωρακικό τοίχωμα με τον ασθενή υπό γενική αναισθησία. Σε όλη την διάρκεια της επέμβασης ο ασθενής δεν νιώθει πόνο. Ωστόσο επειδή είναι ξύπνιος


και έχει συμπτώματα της νόσου, θα νιώθει την σχετική δυσφορία που νιώθει συνήθως ξαπλωμένος για δύο ώρες στο κρεβάτι του (όσο διάστημα είναι δηλαδή ξύπνιος).

Δείτε επίσης:

Ποιος ασθενής είναι υποψήφιος για νευροδιεγέρτη DBS
Πότε είναι ο κατάλληλος χρόνος για νευροδιεγέρτη DBS
Έλεγχος καταλληλότητας ασθενούς για DBS & δοκιμασία LDOPA
Διαδικασία της επέμβασης
Μετεγχειρητική περίοδος – Προγραμματισμός του νευροδιεγέρτη DBS
Κύριες μελέτες τεκμηρίωσης αποτελεσματικότητας

Leave a Reply

Your email address will not be published.