Λιγότερο γνωστά συμπτώματα

Home / Λιγότερο γνωστά συμπτώματα

Αν και ο τρόμος (τρέμουλο) είναι το σύμπτωμα που ο περισσότερος κόσμος αναγνωρίζει ως νόσο του Πάρκινσον, υπάρχουν πολλά άλλα τα οποία, μάλιστα, μπορεί να εμφανίσουν οι ασθενείς χρόνια πριν αρχίσει να τρέμει το χέρι τους ή η μία πλευρά του σώματός τους.

Να τονίσουμε ωστόσο ότι δεν εμφανίζουν όλοι οι ασθενείς όλα τα συμπτώματα. Για αυτό και κάθε ασθενής είναι διαφορετικός.

Οκτώ έως 10 χρόνια πριν από τη διάγνωση, π.χ., μπορεί να εκδηλωθούν:

* Σύνδρομο RBD. Είναι μία διαταραχή ύπνου που χαρακτηρίζεται από ανήσυχο ύπνο με πολύ «ζωντανά» όνειρα και κινήσεις του σώματος. Εκδηλώνεται στο σχεδόν 90% των ασθενών.
* Οσφρητική δυσλειτουργία. Το σχεδόν 90% των πασχόντων από νόσο Πάρκινσον παρουσιάζουν μείωση ή και απώλεια της όσφρησής τους.
* Δυσκοιλιότητα. Χαρακτηρίζεται από λιγότερες από 3 κενώσεις την εβδομάδα. Υπολογίζεται ότι την εκδηλώνει το 65% των ασθενών.
* Κατάθλιψη. Υπολογίζεται ότι την εκδηλώνει ποσοστό 40-50% των ασθενών.
* Αυξημένη σιελόρροια. Είναι η υπερπαραγωγή σάλιου στο στόμα. Υπολογίζεται ότι την εμφανίζουν περισσότεροι από ένας στους δύο ασθενείς.
* Άγχος. Μπορεί να εμφανιστεί νωρίς στην πορεία της νόσου.

Πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα της νόσου Πάρκινσον, ειδικά στους νεαρούς ασθενείς (ηλικίες 40-50 ετών) είναι η δυσκαμψία και ο πόνος στην περιοχή του ώμου (οι ασθενείς παραπονούνται για «μάγκωμα» ή «πιάσιμο» του ώμου) που δεν έχει εμφανή αιτία.

Άλλα πιθανά συμπτώματα της νόσου είναι:

* Υποφωνία. Ο ασθενής μιλά χαμηλόφωνα, πολλές φορές δεν ακούγεται καλά στο τηλέφωνο ή τον τηλεφωνητή.
* Ορθοστατική υπόταση. Η αρτηριακή πίεση πέφτει όταν σηκώνεται ο ασθενής απότομα από την καθιστή θέση.
* Διαταραχές ούρησης. Είναι πιο συχνές στα προχωρημένα στάδια.
* Δυσφαγία. Ο ασθενής πνίγεται ακόμα και με το σάλιο του, με το νερό, με τις σούπες, και βήχει όταν τρώει ή πίνει. Η δυσφαγία συνήθως εκδηλώνεται σε πιο προχωρημένα στάδια της νόσου (τουλάχιστον μια 10ετία μετά την έναρξή της).
* Διαταραχές εφίδρωσης. Μερικοί ασθενείς ιδρώνουν πάρα πολύ (υπεριδρωσία) και άλλοι πολύ λίγο (υποϊδρωσία).
* Παραισθήσεις. Υπολογίζεται ότι εκδηλώνονται στο 50% των ασθενών, συνήθως έπειτα από αρκετά χρόνια νόσου.
* Προβλήματα νόησης. Συνήθως είναι ήπια και εκδηλώνονται στο 80% των ασθενών, κατά κανόνα έπειτα από τουλάχιστον 10 χρόνια νόσου. Στο 20% των ασθενών, όμως, μπορεί να εξελιχθούν σε άνοια. Ωστόσο η άνοια από νόσο Πάρκινσον, όπως λέγεται, είναι εντελώς διαφορετική από τη νόσο Αλτσχάιμερ.