Η μαμά ξεχνάει ονόματα

Home / Η μαμά ξεχνάει ονόματα

Η μαμά ξεχνάει ονόματα- Η ήπια νοητική διαταραχή

Μερικοί άνθρωποι με προβλήματα μνήμης πάσχουν από μία κατάσταση που λέγεται ήπια νοητική (ή γνωσιακή) διαταραχή (mild cognitive impairment – MCI). Η διαταραχή αυτή έχει διάφορους τύπους, αλλά εκείνος που σχετίζεται περισσότερο με την απώλεια μνήμης είναι η αμνησιακή ήπια νοητική διαταραχή.

Οι πάσχοντες από αμνησιακή MCI αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα μνήμης απ’ ό,τι οι υγιείς συνομήλικοί τους, αλλά τα συμπτώματά τους δεν είναι τόσο σοβαρά όσο εκείνα των ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ.

Δεν αντιμετωπίζουν, λ.χ., τις αλλαγές στην προσωπικότητα που χαρακτηρίζουν τους ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ, ενώ παρά τα νοητικά προβλήματά τους μπορούν να διεκπεραιώνουν τις καθημερινές δρασρτηριότητές τους.

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα της ήπιας νοητικής διαταραχής είναι:

* Συχνή απώλεια αντικειμένων

* Το άτομο ξεχνάει να πάει σε ραντεβού ή σε εκδηλώσεις

* Το άτομο δυσκολεύεται να βρει τη σωστή λέξη περισσότερο απ’ ό,τι οι υγιείς συνομήλικοί του.

* Το άτομο αντιμετωπίζει κινητικές δυσκολίες και προβλήματα με την αίσθηση της όσφρησης.

Η διάγνωση

Οι φίλοι και οι συγγενείς του πάσχοντος μπορεί να παρατηρήσουν ότι έχει κενά μνήμης και ο ίδιος ο πάσχων μπορεί να ανησυχεί ότι χάνει τη μνήμη του. Οι ανησυχίες αυτές συνήθως οδηγούν τον πάσχοντα στον νευρολόγο ιατρό για αξιολόγηση.

Εκείνος θα υποβάλλει τον ασθενή σε ειδικά τεστ σκέψης, μνήμης και γλώσσας για να ελέγξει τις νοητικές λειτουργίες του. Προς το παρόν δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για την ήπια νοητική διαταραχή, αλλά υπάρχουν μέτρα που μπορεί να λάβει ο πάσχων για να διατηρήσει τις νοητικές δεξιότητές τους και να αντιμετωπίσει τις αλλαγές στη σκέψη του.

Επειδή η ήπια νοητική διαταραχή μπορεί να αποτελεί πρώιμη ένδειξη της νόσου Αλτσχάιμερ, είναι σημαντικό να επανελέγχεται το άτομο από τον νευρολόγο ιατρό κάθε 6 ή 12 μήνες.

Εξέλιξη σε Αλτσχάιμερ

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι πάσχοντες από MCI διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν τελικά νόσο Αλτσχάιμερ. Εντούτοις αυτό δεν σημαίνει πως όλοι όσοι έχουν MCI θα παρουσιάσουν το νόσο.

Ωστόσο υπολογίζεται ότι πάνω από τους μισούς πάσχοντες από αμνησιακή MCI θα εκδηλώσουν τελικά Αλτσχάιμερ μέσα σε 7 χρόνια. Η αντίστοιχη αναλογία στα άτομα ηλικίας 65 ετών του γενικού πληθυσμού με φυσιολογική νοητική λειτουργία είναι ένας στους τρεις.

Δεν είναι γνωστό για κάποιοι πάσχοντες από MCI θα εκδηλώσουν νόσο Αλτσχάιμερ και άλλοι όχι. Όπως, όμως, ισχύει για τη νόσο Αλτσχάιμερ, έτσι και στην εμφάνιση της MCΙ ως φαίνεται εμπλέκονται γενετικοί παράγοντες.