Η μαμά έχει Αλτσχάιμερ

Home / Η μαμά έχει Αλτσχάιμερ

Η μαμά έχει Αλτσχάιμερ

Η άνοια και η νόσος Αλτσχάιμερ είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

Η άνοια είναι ένας γενικός όρος. Ο όρος αυτός περιγράφει μια σειρά από συμπτώματα, τα οποία αναπτύσσονται σε άτομα με νοσήματα που προκαλούν βλάβες στα κύτταρα του εγκεφάλου.

Τα συμπτώματα αυτά είναι απώλεια μνήμης και ακολούθως διαταραχή των υπολοίπων νοητικών λειτουργιών: του λόγου, της προσοχής, της συγκέντρωσης και της κρίσης.

Αποτέλεσμα αυτής της παθολογικής διεργασίας είναι η σταδιακή επιδείνωση της ικανότητας του ατόμου να λειτουργεί ικανοποιητικά στην καθημερινή ζωή και τελικά η αποδιοργάνωση της προσωπικότητάς του.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια συγκεκριμένη ασθένεια που αποτελεί και τη συχνότερη αιτία άνοιας. Από τους 200.000 Έλληνες που υπολογίζεται ότι έχουν άνοια, το 55% έως 60% πάσχει από νόσο Αλτσχάιμερ.

Η νόσος Αλτσχάιμερ προκαλεί σταδιακή μείωση της μνήμης, της σκέψης και της λογικής. Πώς μπορεί κανείς να υποψιαστεί ότι πάσχει από αυτήν; Έχει 10 προειδοποιητικά σημεία και συμπτώματα. Αν τα παρατηρήσετε σε εσάς ή σε ένα οικείο πρόσωπό, μην τα αγνοήσετε. Κλείστε ένα ραντεβού με τον νευρολόγο ιατρό.

Τα 10 σημεία και συμπτώματα είναι τα εξής:

  1. Απώλεια μνήμης που διαταράσσει την καθημερινότητα.

Ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα, κυρίως κατά το πρώιμο στάδιο, είναι το να ξεχνάει ο ασθενής τις πρόσφατες πληροφορίες. Άλλα συμπτώματα είναι:

* Να ξεχνάει σημαντικές ημερομηνίες ή γεγονότα

* Να ζητά την ίδια πληροφορία ξανά και ξανά

* Να βασίζεται ολοένα περισσότερο σε βοηθήματα μνήμης (π.χ. σημειωματάκια στο ψυγείο ή σημειώσεις στο κινητό) ή σε συγγενικά πρόσωπα για να θυμάται δουλειές που έως τώρα έκανε μόνος του.

Ποιο σύμπτωμα θα ήταν τυπική απόρροια της ηλικίας; Το να ξεχνάει κάποιο όνομα ή ένα ραντεβού, αλλά να το θυμάται αργότερα.

  1. Δυσκολίες στον προγραμματισμό ή την επίλυση προβλημάτων.

Μερικοί άνθρωποι παρουσιάζουν αλλαγές στην ικανότητά τους να καταρτίζουν ένα πρόγραμμα ή να κάνουν μαθηματικές πράξεις. Μπορεί, λ.χ., να δυσκολεύονται ξαφνικά να εκτελέσουν μία γνωστή συνταγή μαγειρικής ή να παρακολουθήσουν τους λογαριασμούς του μήνα. Μπορεί επίσης να δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν και να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να κάνουν κάτι απ’ ό,τι κατά το παρελθόν.

Ποιο σύμπτωμα θα ήταν τυπική απόρροια της ηλικίας; Το να κάνουν καμιά φορά λάθος στους λογαριασμούς του μήνα.

  1. Δυσκολίες στην διεκπεραίωση καθημερινών δραστηριοτήτων.

Οι πάσχοντες από νόσο Αλτσχάιμερ συχνά δυσκολεύονται να διεκπεραιώσουν τις καθημερινές δραστηριότητές τους στο σπίτι, τη δουλειά ή τον ελεύθερο χρόνο.

Μπορεί, π.χ., να δυσκολεύονται να οδηγήσουν έως ένα γνωστό χώρο, να διαχειριστούν ένα budget στη δουλειά ή να θυμηθούν τους κανόνες του αγαπημένου τους παιχνιδιού.

Ποιο σύμπτωμα θα ήταν τυπική απόρροια της ηλικίας; Το να χρειάζεται το άτομο καμιά φορά βοήθεια για να ανάψει τον φούρνο μικροκυμάτων ή να βιντεοσκοπήσει ένα σόου στην τηλεόραση.

  1. Σύγχυση με τον χρόνο ή τον χώρο.

Οι πάσχοντες από νόσο Αλτσχάιμερ μπορεί να χάσουν την αίσθηση του χρόνου, των ημερομηνικών και των εποχών. Μπορεί επίσης να δυσκολεύονται να κατανοήσουν κάτι, εάν δεν συμβαίνει εκείνη τη στιγμή. Μερικές φορές ξεχνούν που βρίσκονται ή πως έφτασαν έως εκεί.

Ποιο σύμπτωμα θα ήταν τυπική απόρροια της ηλικίας; Το να μπερδεύει κάποιος την ημέρα της εβδομάδας, αλλά να την θυμάται αργότερα.

  1. Δυσκολίες στην κατανόηση των οπτικών εικόνων και του χώρου.

Μερικές φορές, τα προβλήματα όρασης αποτελούν ένδειξη νόσου Αλτσχάιμερ. Οι πάσχοντες δυσκολεύονται να διαβάσουν, να κρίνουν την απόσταση και να καθορίσουν τα χρώματα ή την αντίθεση, με συνέπεια να αντιμετωπίζουν προβλήματα με την οδήγηση.

Ποιο σύμπτωμα θα ήταν τυπική απόρροια της ηλικίας; Το να έχεις κάποιος θολή όραση που δεν διορθώνεται με τη χρήση διορθωτικών γυαλιών, επειδή πάσχει από καταρράκτη.

  1. Προβλήματα ομιλίας ή ανάγνωσης.

Οι πάσχοντες από νόσο Αλτσχάιμερ μπορεί να παρουσιάσουν δυσκολίες στην διεξαγωγή μίας συζήτησης. Μπορεί να σταματούν στο μέσον της και να μην ξέρουν πως να συνεχίσουν. Ή μπορεί να επαναλαμβάνουν τα ίδια και τα ίδια. Μπορεί ακόμα να δυσκολεύονται με το λεξιλόγιο, να δυσκολεύονται να βρουν την σωστή λέξη ή να χρησιμοποιούν λάθος λέξεις (π.χ. αντί για «ρολόι» μπορεί να μπουν «αυτό στο χέρι για την ώρα»).

Ποιο σύμπτωμα θα ήταν τυπική απόρροια της ηλικίας; Το να δυσκολεύεται κάποιος μερικές φορές να βρει την σωστή λέξη.

  1. Εκτοπισμός πραγμάτων και απώλεια της ικανότητας ανάκλησης προγενέστερων βημάτων.

Ο ασθενής μπορεί να αρχίσει να τοποθετεί διάφορα αντικείμενα σε ασυνήθιστες θέσεις. Μπορεί να χάνει αντικείμενα και να μην μπορεί να θυμηθεί με ακρίβεια κάθε του κίνηση πριν τα χάσει, ώστε να τα ξαναβρεί. Μερικές φορές κατηγορεί τους οικείους του ότι τον κλέβουν. Αυτό μπορεί να συμβαίνει ολοένα συχνότερα με το πέρασμα του χρόνου.

Ποιο σύμπτωμα θα ήταν τυπική απόρροια της ηλικίας; Να εκτοπίζει περιστασιακά κάποια αντικείμενα, αλλά να τα βρίσκει ανακαλώντας στη μνήμη του τις κινήσεις που έκανε πριν τα χάσει.

  1. Μειωμένη ή φτωχή κρίση.

Οι πάσχοντες από νόσο Αλτσχάιμερ μπορεί να παρουσιάσουν αλλαγές στην κρίση τους ή/και στη λήψη αποφάσεων. Παραδείγματος χάριν, μπορεί να κάνουν λανθασμένες επιλογές στη διαχείριση χρημάτων, προχωρώντας σε μεγάλες αγορές από τηλεοπτικές εκπομπές. Μπορεί επίσης να δείξουν απρόσμενη έλλειψη προσοχής στην φροντίδα του εαυτού τους και στην καθαριότητα.

Ποιο σύμπτωμα θα ήταν τυπική απόρροια της ηλικίας; Το να λαμβάνει σποραδικά το άτομο λανθασμένες αποφάσεις.

  1. Απομάκρυνση από την εργασία ή τις κοινωνικές δραστηριότητες.

Ο ασθενής μπορεί να αρχίσει να απομακρύνεται από τα χόμπι του, τις κοινωνικές δραστηριότητές του, τη δουλειά του ή τα αθλήματα. Μπορεί να δυσκολεύεται να παρακολουθήσει το αγαπημένο του σπορ ή να θυμηθεί τι πρέπει να κάνει για να ασχοληθεί με το αγαπημένο του χόμπι. Μπορεί επίσης να πάψει να είναι κοινωνικός, εξαιτίας των αλλαγών που βιώνει.

Ποιο σύμπτωμα θα ήταν τυπική απόρροια της ηλικίας; Το να αισθάνεται καμιά φορά ότι βαριέται στο σπίτι, στη δουλειά ή στις κοινωνικές υποχρεώσεις.

  1. Αλλαγές στην ψυχική διάθεση και την προσωπικότητα.

Ο ασθενής μπορεί να εκδηλώσει σύγχυση, καχυποψία, καταθλιπτική διάθεση, φόβος ή άγχος. Μπορεί να συγχίζεται εύκολα στο σπίτι, στη δουλειά, με φίλους ή σε χώρους όπου δεν αισθάνεται άνετα.

Ποιο σύμπτωμα θα ήταν τυπική απόρροια της ηλικίας; Το να αναπτύξει συγκεκριμένες ρουτίνες στη διεκπεραίωση διαφόρων δραστηριοτήτων και να γίνεται ευερέθιστος όταν διαταράσσεται κάποια από τις ρουτίνες του.

https://www.alz.org/alzheimers-dementia/10_signs