10 συμβουλές για τους φροντιστές των πασχόντων από Πάρκινσον.
Η φροντίδα ενός αγαπημένου προσώπου που έχει νόσο του Πάρκινσον, δεν είναι καθόλου εύκολη. Είναι δύσκολο να βλέπει κανείς έναν δικό του άνθρωπο να υποφέρει και μοιραία θέλει να κάνει το καλύτερο γι’ αυτόν. Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνά ότι είναι απόλυτη ανάγκη να φροντίζει και τον εαυτό του, γιατί το στρες μπορεί εύκολα να τον καταβάλει.
Για να προστατευθείτε, ακολουθήστε τις πρακτικές συμβουλές που ακολουθούν:
1. Οργανωθείτε. Συγκεντρώστε τις ιατρικές γνωματεύσεις, τις εξετάσεις, τα ραντεβού, το βιβλιάριο ασθενείας, τα τηλέφωνα του θεράποντος ιατρού και τις συνταγές των φαρμάκων σε ένα φάκελο που θα σας δώσουμε στην πρώτη επίσκεψη στο κέντρο μας, στον οποίο ανά πάσα στιγμή θα έχετε εύκολη πρόσβαση.
Να παίρνετε τον φάκελο αυτό μαζί σας, σε κάθε ιατρικό ραντεβού που θα πηγαίνετε για το αγαπημένο σας πρόσωπο.
2. Να βρίσκετε χρόνο για να χαλαρώνετε. Για να φροντίζετε σωστά τον άνθρωπό σας, πρέπει σωματικά και ψυχικά να έχετε δυνάμεις.
Να βρίσκεστε οπωσδήποτε λίγο χρόνο για να ασχολείστε με εσάς και να εκτονώνετε το στρες. Να ζητάτε από συγγενείς και φίλους να κάθονται λίγο με τον ασθενή ή να ζητάτε την βοήθεια ενός τρίτου προσώπου από καιρού εις καιρό.
Ακόμα και 1-2 ώρες κάθε λίγες μέρες να ασχολείστε με κάτι σας αρέσει πολύ, θα χαλαρώνετε και θα ξεκουράζετε το μυαλό σας.
3. Κατανοήστε την ιατρική ασφάλιση. Βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε πλήρως τι καλύπτει και τι όχι η ασφάλεια του αγαπημένου σας προσώπου και τι ακριβώς πρέπει να κάνετε για να λάβετε τις αποζημιώσεις που του αναλογούν από τα ιατρικά έξοδα.
4. Ενταχθείτε σε μία Κοινότητα Πάρκινσον. Οι Κοινότητες αυτές είναι ομάδες στήριξης, όπου μπορούν να ενταχθούν ασθενείς και οι φροντιστές τους. Στις Κοινότητες παρέχεται πρακτική και ψυχολογική στήριξη και όσοι συμμετέχουν ξέρουν ότι οι συναντήσεις τούς βοηθούν πολύ.
Ρωτήστε μας για το πως μπορείτε να έρθετε σε επαφή με μία τέτοια κοινότητα ή καλέστε στο τηλέφωνο 210- 2224466 της Ελληνικής εταιρίας φροντιστών και ασθενών με πάρκινσον – ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ κίνηση.
5. Να ενημερώνεστε για τη νόσο Πάρκινσον. Μάθετε ποια είναι τα συμπτώματα ανάλογα με την εξέλιξή της, ρωτήστε τον γιατρό τι πρέπει να αναμένετε και να ενημερώνεστε για τις νεότερες εξελίξεις σχετικά με αυτήν.
6. Προετοιμαστείτε για αλλαγές στη σχέση σας. Οι διακυμάνσεις της ψυχικής διάθεσης και η κατάθλιψη είναι συνηθισμένα προβλήματα στη νόσο Πάρκινσον. Το ίδιο και το να εκδηλώσει ο ασθενής μνησικακία.
Οι αλλαγές στον ψυχισμό και στην συμπεριφορά αποτελούν μία από τις πιο δύσκολες πλευρές της νόσου. Η ανοικτή και ειλικρινής επικοινωνία με τον ασθενή έχει ζωτική σημασία. Και οι δύο χρειάζεστε χρόνο για να προσαρμοσθείτε στα νέα δεδομένα στη σχέση σας.
7. Να έχετε τα μάτια σας ανοικτά. Εφόσον φροντίζετε έναν ασθενή, πιθανώς θα είστε οι πρώτοι που θα παρατηρείτε αλλαγές στη συμπεριφορά τους ή επιδείνωση των συμπτωμάτων του.
Να ενημερώνετε για τις αλλαγές αυτές τον θεράποντα ιατρό του, ώστε να σας λέει πως πρέπει να τις διαχειρίζεστε.
8. Να ενθαρρύνετε την ανεξαρτησία. Μην τα κάνετε όλα εσείς, είναι πολύ σημαντικό για τον ασθενή να αισθάνεται ότι διατηρεί την ανεξαρτησία του όσο το δυνατόν περισσότερο. Να τον ρωτάτε αν χρειάζεται βοήθεια και να σέβεστε την απάντησή του.
9. Να μιλάτε για το μέλλον. Αν και αυτό είναι δύσκολο θέμα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις απώτερες επιθυμίες του ασθενούς. Ανοίξτε λοιπόν μια συζήτηση για τις ανάγκες και τις μελλοντικές θεραπευτικές επιλογές – ακόμα και για τις αποφάσεις του για το τέλος της ζωής του, εάν είναι δεκτικός.
10. Να τηρείται τα τακτικά ραντεβού του ετήσιου προληπτικού ελέγχου και του ελέγχου των νοητικών λειτουργιών ώστε να προλαμβάνουμε την εξέλιξη της νόσου πριν αυτή γίνει μη αναστρέψιμη.
Διαβάστε περισσότερα για την πρώτη επίσκεψη ΕΔΩ και τον Ελεγχο νοητικών λειτουργιών ΕΔΩ.