Αλλαντική Τοξίνη

Home / Αλλαντική Τοξίνη

Εγχύσεις αλλαντικής τοξίνης (Botox)

Η αλλαντική τοξίνη (ή αλλαντοτοξίνη ή μπότοξ) είναι περισσότερο γνωστή ως φάρμακο για τις ρυτίδες. Αυτό, όμως, που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι πολύ νωρίτερα χρησιμοποιόταν ως φάρμακο για τις μη φυσιολογικές κινήσεις.

Στα χέρια ενός κατάλληλα εκπαιδευμένου γιατρού μπορεί να αποτελέσει πολύ αποτελεσματικό μέσον ελέγχου διαφόρων προβλημάτων που σχετίζονται με τη νόσο του Πάρκινσον.

Τι είναι η αλλαντική τοξίνη

Η αλλαντική τοξίνη είναι μία τοξική ουσία που παράγεται από το βακτήριο κλωστηρίδιο της αλλαντίασης (Clostridium botulinum). Όταν ένας άνθρωπος μολυνθεί από αυτό το βακτήριο μπορεί να εκδηλώσει μία σπάνια αλλά σοβαρή νόσο που λέγεται αλλαντίαση.

Εάν η τοξίνη εισέλθει στη ροή του αίματος, μπορεί να εξαπλωθεί σε όλο το σώμα, προκαλώντας εκτεταμένη μυϊκή αδυναμία και παράλυση. Στις πιο ακραίες περιπτώσεις, η αλλαντίαση μπορεί να παρεμποδίσει την κατάποση και την αναπνοή, προκαλώντας αδυναμία και παράλυση στους μυς που ελέγχουν αυτές τις λειτουργίες.

Τα καλά νέα είναι ότι πριν από αρκετές δεκαετίες οι επιστήμονες έμαθαν πως να απομονώνουν τη συγκεκριμένη νευροτοξίνη και πως να αξιοποιούν τις ιδιότητές της για ιατρικούς σκοπούς. Εδώ και χρόνια, λοιπόν, η αλλαντική τοξίνη μπορεί να εγχέεται σε συγκεκριμένους μυς για να μειώνει τις ακούσιες κινήσεις τους.

Πως δρα η αλλαντική τοξίνη

Η επικοινωνία των κινητικών νεύρων με τους μυς συνήθως γίνεται με την απελευθέρωση μιας χημικής ουσίας (λέγεται ακετυλοχολίνη) από τις άκρες των νεύρων.

Όταν ο γιατρός εγχέει την αλλαντική τοξίνη μέσα σε έναν μυ, η τοξίνη μπλοκάρει την επαφή του κινητικού νεύρου με τον μυ (δηλαδή την νευρομυϊκή σύναψη, όπως λέγεται επιστημονικά) και παρεμποδίζει την απελευθέρωση της ακετυλοχολίνης.

Το επακόλουθο είναι μερική παράλυση στον συγκεκριμένο μυ, με αποτέλεσμα να ελαττώνονται κάποια από τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον.

Ποιά νοσήματα βοηθά το Botox

Στο ιατρείο εκτελούνται ενέσιμες θεραπείες αλλαντικής τοξίνης (BOTOX) για τα παρακάτω νοσήματα:

Επίμονη Ημικρανία, ανθεκτική στην συνήθη αγωγή

Αυχενική δυστονία

Bλεφαρόσπασμος και άλλες μορφές δυστονίας

Σπαστικότητα άκρας χείρας ή κάτω άκρου μετά αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο