Η βέλτιστη παρακολούθηση
Η βέλτιστη παρακολούθηση ενός ασθενή με νόσο του Πάρκινσον
Φροντίζουμε στο παρόν για να εξασφαλίσουμε το μέλλον
Κάθε πότε πρέπει να επισκεπτόμαστε τον γιατρό μας; Ποια είναι η βέλτιστη παρακολούθηση ενός ασθενή με νόσο του Πάρκινσον; Πριν απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα ας συνοψίσουμε μερικά δεδομένα σχετικά με την νόσο:
Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια σύνθετη νόσος που εμφανίζει ένα μεγάλο εύρος συμπτωμάτων, κινητικών, νοητικών και μη κινητικών. Κάθε ασθενής είναι μοναδικός.
Η κλινική εικόνα του διαφέρει από μέρα σε μέρα και έτσι η εξέταση του στο ιατρείο παραπλανά τον γιατρό που δεν είναι δυνατόν να γνωρίζει την πραγματική του κατάσταση. Ωστόσο η χρήση ιατρικών συσκευών που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη όπως το Parkinson Holter και το PdMonitor@ βοήθησε στο να γνωρίζουμε την πραγματική του εικόνα και ώθησε στην εξατομικευμένη θεραπεία των ασθενών μας.
Η νόσος εξελίσσεται σε πέντε διακριτά στάδια. Είναι σημαντική η έγκαιρη αναγνώριση του κάθε σταδίου όπως επίσης και του σταδίου των κινητικών διακυμάνσεων. Στο στάδιο αυτό ο ασθενής αναγκάζεται να λάβει λεβοντόπα πέντε φορές την ημέρα, ωστόσο κάθε δόση δεν τον κρατάει μέχρι την επόμενη. Θα περιορίσει σταδιακά τις δραστηριότητές του και θα οδηγηθεί σε κατάσταση ισοδύναμη με αναπηρία. Το φορτίο του φροντιστή τότε γίνεται μεγάλο. Στο σχήμα βλέπετε τα συμπτώματα της νόσου σε βάθος χρόνου.
Στο κέντρο μας έχουμε τους εξής βασικούς στόχους όταν αναλαμβάνουμε την παρακολούθηση ενός ατόμου με νόσο του Πάρκινσον:
- Να βελτιώσουμε σημαντικά την παρούσα κλινική εικόνα του ασθενούς μας πριν τα συμπτώματά του γίνουν μη αναστρέψιμα.
- Να καθυστερήσουμε την επιδείνωση της νόσου.
- Να διατηρήσουμε τον ασθενή δραστήριο και ενεργό προσφέροντάς του την ανεξαρτησία και την ποιότητα ζωής που επιθυμεί.
- Να προφυλάξουμε τον φροντιστή από το βάρος της φροντίδας ενός ασθενούς με σοβαρά κινητικά προβλήματα.
- Να του παρέχουμε πρόσβαση σε κάθε νέα τεχνολογία και εξέλιξη που αφορά την νόσο του.
Για να πετύχουμε τους στόχους μας απαιτείται ο προσεκτικός σχεδιασμός μιας στρατηγικής με έμφαση στην εξατομικευμένη θεραπεία, έχοντας λάβει υπόψη μας δεδομένα που συλλέγονται στις τακτικές επισκέψεις στο ιατρείο ή εξ αποστάσεως με τηλεϊατρική. Στο Κέντρο Πάρκινσον Λεμεσού έχουμε εκσυγχρονίσει την απλή νευρολογική εξέταση συμπληρώνοντάς την με δεδομένα που αφορούν την κινητική κατάσταση και λαμβάνουμε με το Parkinson-HOLTER ή με το PdMonitor@. Η συλλογή δεδομένων για την ψυχική σφαίρα, την νοητική κατάσταση και τα άλλα μη κινητικά συμπτώματα γίνεται με δομημένα ερωτηματολόγια στις τακτικές επισκέψεις.
Ένας ασθενής μας μπορεί να επιλέξει να παρακολουθείται με δύο τρόπους είτε:
Α. Να χρησιμοποιεί σε κάθε του επίσκεψη ένα Parkinson-HOLTER για μια πενθήμερη καταγραφή των συμπτωμάτων του κάνοντας αίτημα παραγγελίας στο www.parkinsonholter.gr ή τηλεφωνικά στο 99977678
Περισσότερες πληροφορίες για το Parkinson-HOLTER
Είτε
Β. Να νοικιάζει για ένα έτος και να χρησιμοποιεί για μακροχρόνια εξ αποστάσεως παρακολούθηση ένα καταγραφικό PdMonitor@.
Περισσότερες πληροφορίες για το καταγραφικό PdMonitor@
Έχοντας αυτά υπόψη, όπως επίσης και τις σύγχρονες κατευθυντήριες οδηγίες στο Κέντρο Πάρκινσον Λεμεσού προτείνουμε το παρακάτω πρόγραμμα για την βέλτιστη παρακολούθηση ενός ασθενούς με νόσο του Πάρκινσον :
Στην πρώτη επίσκεψη:
- Εξέταση των κινητικών συμπτωμάτων
- Προγραμματισμός ραντεβού τηλεϊατρικής για εξέταση μη κινητικών συμπτωμάτων
- Χορήγηση συσκευής Parkinson-HOLTER
- Επανεξέταση με το report του HOLTER και τα αποτελέσματα των μη κινητικών συμπτωμάτων.
Ετήσιο πρόγραμμα παρακολούθησης:
1) Εξέταση των κινητικών συμπτωμάτων ανάλογα με το στάδιο της νόσου κάθε τρεις ή έξι μήνες είτε:
α) με το Parkinson-HOLTER το οποίο παραλαμβάνει από το ιατρείο τον τρέχοντα μήνα πριν την εξέταση και το φοράει για πέντε ημέρες. Το επιστρέφει και έρχεται στην επίσκεψη να αναλύσουμε τα δεδομένα.
β) με το PdMonitor@ που το έχει μόνιμα στο σπίτι του. Ο ασθενής φορά το PdMonitor@ τρείς ημέρες κάθε μήνα και τα δεδομένα στέλνονται αυτόματα στο Κέντρο Πάρκινσον Λεμεσού για ανάλυση.
2) Εξέταση των μη κινητικών συμπτωμάτων του ασθενούς μια φορά τον χρόνο με το ετήσιο CHECK UP. Ο έλεγχος αυτός γίνεται με Τηλεϊατρική και περιλαμβάνει δομημένα ερωτηματολόγια ανίχνευσης συμπτωμάτων διαταραχής της διάθεσης, των παρορμήσεων, των ανώτερων νοητικών λειτουργιών, των καθημερινών δραστηριοτήτων, ψυχικών προβλημάτων και άλλα.
3) Εξέταση της γνωσιακής κατάστασης του ασθενούς μια φορά τον χρόνο με νευροψυχολογική εκτίμηση (έλεγχος ανώτερων νοητικών λειτουργιών με Τηλεϊατρική).
4) Για έκτακτη ανάγκη υπάρχει πάντα η δυνατότητα εξέτασης με Τηλεϊατρική. Η τηλεϊατρική είναι ουσιαστικά μια επίσκεψη του ιατρού στην οικία του ασθενούς. Προκειμένου να προγραμματίσουμε μια επίσκεψη τηλεϊατρικής μέσω Viber, Google Meet ή ZOOM θα πρέπει να κλείσετε ένα ραντεβού στο πεδίο ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ.
Cyprus Parkinson Club
Η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πάρκινσον Λεμεσού γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες στην αντιμετώπιση της νόσου του Πάρκινσον δημιούργησε την αναπτυσσόμενη κοινότητα του Cyprus Parkinson Club για τους ασθενείς που παρακολουθεί στην Κύπρο. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνουμε την πρόσβαση των ασθενών μας στην σύγχρονη τεχνολογία του Κέντρου μας, όπου τα μέλη απολαμβάνουν ειδικές προνομιακές τιμές.
Δείτε αναλυτικά τα προνόμια για τα μέλη του Cyprus Parkinson Club
Για εγγραφές και πληροφορίες καλέστε μας στο 99977678 ή (+30)2102135817 ή στείλτε μας email στο www.info@zikospanagiotis.eu