Νοητική ενδυνάμωση

Home / Νοητική ενδυνάμωση

Τι είναι η νοητική ενδυνάμωση και σε ποιους απευθύνεται;

Η νοητική ενδυνάμωση είναι μία μη φαρμακευτική θεραπεία που αφορά την αντιμετώπιση των νοητικών διαταραχών, δηλαδή των προβλημάτων μνήμης, λόγου, προσοχής, σύνθετων λειτουργιών κ.α. Απευθύνεται σε άτομα με φυσιολογικό γήρας, με σκοπό την πρόληψη αλλά και την συνεχή εξάσκηση των νοητικών λειτουργιών τους, σε άτομα με Ήπια Γνωστική Διαταραχή (ΗΓΔ) και σε πάσχοντες ανθρώπους με οποιαδήποτε μορφή άνοιας, όπως για παράδειγμα με νόσο Αλτσχάιμερ. Ανάλογα με το στάδιο της νόσου η παρέμβαση διαμορφώνεται κατάλληλα και εξατομικευμένα σύμφωνα με τις ανάγκες του εκάστοτε ατόμου.

Στόχοι της νοητικής ενδυνάμωσης:

Η νοητική ενδυνάμωση έχει σαν κύριο στόχο να βοηθήσει το άτομο ολιστικά, με βασικούς γνώμονες την βιολογική υπόσταση του ατόμου, την ψυχολογία του αλλά και το πως εκείνο αλληλεπιδρά σε κοινωνικό επίπεδο. Αναλυτικότερα, επικεντρώνεται στην βελτίωση ή σταθεροποίηση της μνήμης και των υπολοίπων νοητικών λειτουργιών για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, στην ενίσχυση της αυτονομίας του ατόμου και στη βελτίωση της καθημερινής του λειτουργικότητας, στην βελτίωση της διάθεσης και στη καταπολέμηση καταθλιπτικής συμπτωματολογίας, όπως ακόμα και στην ρύθμιση των νευροψυχιατρικών συμπτωμάτων. Ακόμα, η διαμόρφωση ενός επαναλαμβανόμενου προγράμματος που βοηθά το άτομο να διατηρεί μνήμες αλλά και εκτελεστικές μεθόδους, έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης του. Τέλος είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι, η σχέση μεταξύ του ατόμου και ενός επαγγελματία υγείας προασπίζει την υποστηρικτικότητα, την ενσυναίσθηση και βοηθά στην δημιουργία νέων σχέσεων εμπιστοσύνης με σκοπό την συνολική βελτίωση της ποιότητας ζωής του ατόμου.

Κάθε πότε είναι σημαντικό να γίνεται η νοητική ενδυνάμωση;

Η νοητική ενδυνάμωση είναι αποτελεσματική όταν γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα περίπου 2 με 3 φορές την εβδομάδα. Αυτό εξαρτάται και από τις ανάγκες του εκάστοτε ατόμου και την κλινική του εικόνα. Συνήθως πραγματοποιούνται με μικρές ομάδες ατόμων με περίπου ίδιες ανάγκες. Ωστόσο, το ιδανικό είναι να παρέχονται ατομικά, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα διαμόρφωσης της προσέγγισης βάση των δυνάμεων/ αδυναμιών του συγκεκριμένου ατόμου.

Τι περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα νοητικής ενδυνάμωσης;

Όπως προαναφέρθηκε, ανάλογα με τις ικανότητες του κάθε ατόμου, σχεδιάζεται μια εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση η οποία μπορεί να απαρτίζεται από:

  • ασκήσεις μνήμης, αντίληψης, προσοχής, λόγου, κρίσης, σύνθετων λειτουργιών κλπ.
  • προσανατολισμό στον χρόνο, τον χώρο και την επικαιρότητα
  • ασκήσεις με εφαρμογή στην καθημερινότητα (εργοθεραπευτικές)
  • θεραπείες μέσω τέχνης
  • εκπαίδευση στην εφαρμογή μνημονικών τεχνικών και χρήση μνημονικών βοηθημάτων
  • θεραπεία με βάση τις υπάρχουσες αναμνήσεις κ.α.

Ελευθερίου Ιωάννα,

 Ψυχολόγος- Κλινική Νευροψυχολόγος, MSc

 

Ως μέλη στο Cyprus Parkinson Club μπορείτε να συμμετέχετε σε εβδομαδιαίο πρόγραμμα Νοητικής ενδυνάμωσης με Τηλεϊατρική που οργανώνεται από την συνεργάτιδά μας κα Ελευθερίου Ιωάννα, κλινική νευροψυχολόγο- ψυχοθεραπεύτρια σε προνομιακή τιμή.

Περισσότερα για το Cyprus Parkinson Club